Kuchnia

kulinaria

Jarska zupa z soczewicą na ostro

-2 marchewki
-pietruszka (korzeń i natka)
-seler
-por
-3 cebule
-2 ząbki czosnku
-ziemniaki
-ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, liść laurowy
-350 dag soczewicy (ja akurat użyłam zielonej)
-zmielona ostra papryka

Zaczynam od zrobienia wywaru. Wszystkie warzywa dokładnie myję i obieram. Marchew, pietruszkę, seler kroję w krążki; do tego 1 cebula i czosnek; por i połowę natki pietruszki związuję białą nitką. Jeśli ktoś lubi może dodać papryczkę chili w całości, doda wyrazistości :) Wszystko wrzucam do garnka z osoloną wodą nie zapominając o pieprzu, liściach i zielu angielskim. Gotuję do momentu, gdy marchew będzie półtwarda, wtedy dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki.

W międzyczasie zabieram się za soczewicę, płuczę ją pod bieżącą wodą. Na jedną szklankę soczewicy potrzebne jest 1,5 szklanki wody. Gotuję w osolonej wodzie około 30 minut mieszając co jakiś czas. Bardzo lubię, gdy soczewica jest "na ząb", taka nie do końca dogotowana, wtedy ma bardziej wyraźny smak.

Gdy wywar jest już gotowy i ziemniaki miękkie, dodaję ugotowaną soczewicę. Na sam koniec podsmażam 2 cebule, pod koniec smażenia dodaję czerwoną ostrą paprykę. Ilość czerwonej papryki wedle uznania. Całość ląduje w zupie. Drugą połowę natki pietruszki siekam i dodaję do koloru.

I gotowe. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation