Kuchnia

kulinaria

1/2 kg fasoli piękny Jaś
liść laurowy
ziele angielskie
gałązka lubczyku
duża cebula
20-30 dag kiełbasy lub boczku (dałam kiełbasę)
ewentualnie łyżka tłuszczu do smażenia
kawałek ugotowanego lub upieczonego mięsa, ale niekoniecznie (dałam wołowinę z rosołu)
200 g koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
majeranek

Fasolę wypłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Odstawić na dwie godziny do napęcznienia. Następnie ugotować w tej samej lub nowej wodzie do miękkości (ok. 1,5 godziny) z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i gałązki lubczyku. W tym czasie pokrojony drobno boczek stopić na patelni i usmażyć na nim cebulę. Jeżeli mamy kiełasę, w pierwszej kolejności na oliwie usmażyć cebulę, a następnie dodać kiełbasę. Dodać również pokrojone w kostkę mięso, jeżeli mamy. Posmażyć chwilę i przełożyć do ugotowanej fasoli. Dodać też koncentrat pomidorowy i przyprawy. Jeżeli potrawa jest za gęsta, dolać wody. Dla wyrównania proporcji można dodać łyżeczkę cukru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation