Kuchnia

kuchnia

OMLET Z KIELBASA I FETA.

SKŁADNIKI:

2 jajka
1 łyżka mąki
1 łyżka śmietany
masło do smażenia
2 łyżki pokrojonej w kostkę kiełbasy
2 łyżki pokruszonej fety
1 łyżka posiekanej pietruszki
sól, pieprz


Masło rozpuścić na patelni i podsmażyć kiełbasę, aż się zrumieni (na średnim ogniu). Żółtka oddzielić od białek do dwóch misek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić, aż zmienią kolor na białe (ale nie na sztywną pianę). Żółtka rozmieszać z mąką i śmietaną, doprawić pieprzem i wymieszać delikatnie z ubitymi białkami. Masę jajeczną wylać na patelnię z podsmażoną kiełbasą, posypać pokruszoną fetą i posiekaną pietruszką. Smażyć na średnim ogniu, aż wierzch omletu przestanie być płynny, a stanie się lekko ścięty. Przełożyć omlet na drugą stronę (ja to robię za pomocą talerza: zsuwam omlet na talerz, a następnie przekładam go drugą stroną na patelnie) i smażyć jeszcze chwilę. Gotowy omlet przełożyć na talerz i podawać gorący!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation