Kuchnia

kuchnia

Wołowina duszona w piwie:

900 g wołowiny (użyłam lekko rozbitego wołowego udźca),
350 g cebuli,
425 ml jasnego piwa,
1 łyżka oleju,
2 łyżki masła,
1 łyżka mąki,
łyżka posiekanego świeżego tymianku (lub łyżeczka suszonego),
1 liść laurowy,
1 duży ząbek czosnku,
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Mięso pokroić na kawałki (kostki ok 5x5 cm). W dużym garnku rozgrzać olej. Obsmażyć mięso na dużym ogniu, aż będzie lekko brązowe ze wszystkich stron (najlepiej robić to partiami), po czym przełożyć do innego naczynia. W tym samym garnku rozgrzać masło i dodać cebulę posiekaną w piórka i lekko osolić. Smażyć, aż stanie się miękka i lekko brązowa. Z powrotem dodać obsmażone mięso, wymieszać z cebulą i oprószyć wszystko mąką. Smażyć przez chwilę, po czym dodać piwo, liść laurowy, tymianek i posiekany ząbek czosnku. Przyprawić solą i pieprzem, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie (jeżeli używacie szybkowara, danie będzie gotowe w ciągu 20 minut :)).
Świetnie smakuje z ziemniakami lub z polskim akcentem (osobiście uwielbiam!) - z kaszą gryczaną lub jęczmienną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation