Kuchnia

kuchnia

Kurczak w sosie kokosowym z selerem naciowym i orzechami nerkowca


1/2 kg uda z kurczaka
zielona pasta curry
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
4 liście limonki
kawałek korzenia imbiru
200 ml śmietany 36%
250 ml mleka kokosowego
5 dag wiórków kokosowych
seler naciowy
10 dag orzechów nerkowca
1/2 kapusty pak choy
pęczek świeżej kolendry
1/2 łyżeczki chili

Udo kurczaka kroimy na małe kawałki, marynujemy w zielonym curry przez
1 godzinę.

Przesmażamy na oleju wraz z liśćmi limonki i startym imbirem, podlewamy wodą i dusimy do miękkości.

Do naczynia dodajemy śmietankę, mleko kokosowe, chili i gotujemy aż sos się zredukuje. Wiórki kokosowe prażymy w piekarniku około 4 minuty w temperaturze 160°C.

Kurczaka posypujemy drobno posiekanym selerem naciowym, orzechami nerkowca i prażonymi wiórkami kokosowymi. Przed podaniem dodajemy kilka listków kolendry
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation