Kuchnia

kuchnia

wołowina duszona po burgundzku
• cebula
• 2 marchewki
• 2 ząbki czosnku
• 3/4 l czerwonego wytrawnego wina
• 3 gałązki pietruszki
• 2 gałązki tymianku
• 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
• goździk
• liść laurowy
• kilogram łopatki bez kości
• 12 małych cebul
• 150 g boczku
• 3 łyżki oleju
• 200 g pieczarek
• sól, pieprz
• łyżka masła
etapy przygotowania
przygotuj marynatę: cebulę, marchewki i czosnek drobno pokrój, wymieszaj z winem, posiekanymi ziołami i przyprawami. mięso pokrój w dużą kostkę, dokładnie wymieszaj z marynatą, przykryj i wstaw do lodówki na 3 godz. osącz z marynaty; zachowaj ją. cebule obierz, pokrój na ćwiartki, razem z pokrojonym w kostkę boczkiem zrumień na oleju. przełóż na talerz. na tym samym tłuszczu zrumień mięso. dodaj boczek i cebulę, oprósz solą i pieprzem, podlej marynatą. przykryj i duś na wolnym ogniu przez 2,5 godziny. pieczarki pokrój w plasterki, zrumień na maśle, dodaj do mięsa na 10 minut przed końcem duszenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation