Indeks Sytości – Co jeść w czasie
odchudzania, aby wyeliminować głód ?
Podjadanie jest skutkiem uczucia głodu pomiędzy posiłkami. Dodatkowe, nieplanowane i nieregularne posiłki bardzo często prowadzą do otyłości. Planując dietę skorzystaj z Indeksu Sytości, pozwoli Ci to wyeliminować uczucie łaknienia w niepożądanych chwilach.
W dalszej części artykułu przedstawię Ci, co to jest Indeks Sytości i jak z niego korzystać. Podam również przykłady dań o niewielkiej kaloryczności, ale na długo zaspokajających łaknienie.
Dr Susanna Hold z Uniwersytety of Sydney stworzyła Indeks Sytości (SI), czyli wskaźnik informujący na jak długo dany posiłek zaspokaja głód. Opracowała go na podstawie ciekawego eksperymentu. Dr podała każdemu z badanych po jednym z trzydziestu ośmiu najczęściej używanych produktów w kuchni. Porcje były dobrane w taki sposób, aby dostarczyły dokładniej 240 kalorii. Osoby biorące udział w doświadczeniu, co 15 minut po zjedzenia posiłku, oceniały poziom swojego nasycenia. Jeśli chcesz poznać wyniki badania, czytaj dalej.
Odnośnikiem jest porcja białego chleba(100%), odpowiednio porcja innego produktu o tej samej zawartości kalorii, a zaspokajająca głód dwa razy dłużej ma wskaźnik (200%). Jeśli zastanawiasz się, który z branych pod uwagę produktów włączyć do diety wybierz ten zaspokajający głód na dłużej.
Wypiekane
Rogaliki 47%Ciasta 65%Pączki 68%Ciastka 120%Krakersy 127%
Przekąski i słodkości
Batony Mars 70%Orzeszki Ziemne 84%Jogurt 88%Chipsy 91%Lody 91%Żelki 118%Popcorn 154%
Płatki śniadaniowe z mlekiem
Musli 100%Corn Flakes 118%Owsianka 209%
Produkty wysoko węglowodanowe
Biały Chleb 100%Frytki 116%Biały Makaron 119%Ciemny Ryż 132%Biały Ryż 138%Chleb z Ziarnami 154%Chleb Razowy 157%Ciemny Makaron 188%Ziemniaki (gotowane) 323%
Produkty wysokobiałkowe
Soczewica 133%Ser 148%Jajka 150%Fasola 168%Wołowina 178%Ryby 225%
Owoce
Banany 118%Winogrona 162%Jabłka 197%Pomarańcze 202%(dane ze strony
http://www.mendosa.com)
Co wpływa na to, jak posiłek zaspokaja łaknienie? Wysokim indeksem sytości cechują się produkty zawierające w sobie dużą ilość wody. Poziom SI zależy też od sposobu przygotowania posiłku, na przykład ziemniaki gotowane mają 323%, zaś frytki 116%. Równieżzawartość błonnika w pewnym stopniu ma wpływ na wskaźnik, za przykład posłuży bogata w niego owsianka, która uzyskała aż 209%.
Planując dietę redukcyjną staraj się, aby składnikiem każdego z dań był choć jeden z sycących produktów. Pomoże Ci to wyeliminować podjadanie.
Poniżej przedstawiam przykład kilku prostych, sycących posiłków (porcje należy dobrać w zależności od Twojego zapotrzebowania kalorycznego)
Śniadanie
płatki owsiane z mlekiem, jabłko, pomarańczajajecznica ze szczypiorkiem, kromka pieczywa razowego, pomidor
Drugie Śniadanie
chleb razowy z polędwicą, pomidorem, rzodkiewką, szczypiorkiem, garść orzechów włoskichjogurt z dodatkiem orzechów, otrąb i płatków pełnoziarnistych, owoc
Obiad
gotowane ziemniaki, ryba, warzywa przyrządzone na parze, surówka polana oliwą z oliwekciemny makaron, sos pomidorowy, kawałki kurczaka
Podwieczorek (unikamy węglowodanów prostych)
twarożek ze szczypiorkiem, kromka pieczywa pełnoziarnistegofasola z warzywami
Kolacja (unikamy węglowodanów prostych)
rybatwarógwarzywa