Kuchnia

Kulinaria

Ciasto z rabarbarem

Składniki (na tortownice o średnicy 23 cm):


Ciasto (będzie lepiej, gdy składniki będą w temperaturze pokojowej):
60 g margaryny
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (możemy zastąpić białym)
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
skórka otarta z 1 cytryny
2 jajka
300g mąki + 1 łyżka
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
300g kwaśnej śmietany 12% lub 18% (użyłam 18 %)
300g rabarbaru pokrojonego na 2 cm kawałki
Dodatkowo:
1/4 szklanki jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:
Mąkę przesiać (300g) i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem.

Do margaryny dodać cukier, cukier wanilinowy i skórkę z cytryny. Ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2-3 minuty.

Następnie dodać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę ucierać mikserem, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

Do maślanej masy dodać połowę mąki i połowę śmietany, wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać resztę mąki, śmietanę, krótko wymieszać.

Rabarbar oprószyć 1 łyżką mąki i dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno, boki wysmarowałam margaryną i wysypalam kaszą manną), wyrównać. Wierzch posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piekłam w temperaturze 150oC na funkcji termoobieg przez około 55 minut.

http://cucinare.pl/blog/ciasto-z-rabarbarem/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation