Kuchnia

Kulinaria

Składniki:

250 g chudego jogurtu,

200 g mąki,

100 g cukru,

80 g oleju roślinnego,

2 jajka,

50 g skrobi pszennej (dałam mąkę ziemniaczaną),

2 żółtka,

1 łyżeczka olejku waniliowego,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

szczypta soli,

125 g świeżych borówek (u mnie mrożone jagody)



Wykonanie:

Utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodać żółtka, jogurt, olejek waniliowy i sól. Dodać mąkę, skrobię i proszek do pieczenia (wcześniej wymieszane i przesiane), na koniec powoli wlac olej i utrzeć na gładkie ciasto bez grudek. Wsypać borówki i przełożyć ciasto do formy do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 160 st. C przez około 50 minut. Po wystygnięciu wyjąć z formy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation