Kuchnia

cooking - cake

Brownie z kremem kakaowym i czerwonymi porzeczkami

(forma 20x35cm)
75g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki soli
180g gorzkiej czekolady
375g masła
450g drobnego brązowego cukru
5 jajek
krem kakaowy (przepis na końcu)
czerwone porzeczki

Czekoladę rozpuścić na parze i odstawić do ostygnięcia. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.

Utrzeć masło (można wcześniej rozpuścić lub położyć w ciepłym miejscu, żeby zmiękło) z cukrem na gładką masę. Dodawać po jednym jajka, ciągle miksując. Dodać czekoladę, zmiksować. Dodawać stopniowo mieszankę z mąką, ciągle mieszając.

Wylać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 minut w 170 stopniach. Zostawić ciasto do wystudzenia, dopiero wtedy posmarować kremem i obłożyć porzeczkami. Przechowywać w lodówce.

Krem kakaowy
(około 600g kremu)
225g masła
400g cukru pudru
100g kakao
125ml mleka


Ucierać masło (miękkie lub najpierw położyć w ciepłym miejscu, aby zmiękło), aż stanie się kremowe. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksując aż powstanie gładka, jednolita masa. Dodać kakao i stopniowo mleko. Dokładnie zmiksować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation