Kuchnia

cooking - cake

Ciasto mleczne

Składniki (forma 23 cm na 33 cm):
Ciasto (wszystkie składniki w temp. pokojowej - to bardzo ważne!)

110 g masła
250 ml mleka
4 jajka
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków (w oryginalnym przepisie była 1 szklanka, jednak dla mnie to zdecydowanie za dużo)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu

Mąkę, kardamon, sól, proszek wymieszać i przesiać do miski.
W małym garnuszku roztopić masło z mlekiem. Następnie odłożyć, aby mieszanka ostygła. W misce ucieramy jajka, cukier i ekstrakt na jasną, puszystą masę.
Do tak przygotowanej masy dodawać w dwóch turach na zmianę mąkę i letnie mleko z masłem, zaczynając od mąki. Ja nie mieszałam mikserem, lecz szpatułką, do połączenia składników. Mieszamy w jedną stronę. Jeśli chcemy mikserem, na najniższych obrotach i tylko chwilkę miksujemy, aby składniki się połączyły.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Do ciasta nie zaglądamy, jedynie przed końcem, aby sprawdzić czy jest upieczone.

Masa mleczna

3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
1 szklanka mleka 3,2% (można zastąpić mlekiem skondensowanym niesłodzonym)
1/2 szklanki kremówki 30%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Wszystkie składniki mieszamy. Gdy ciasto będzie gotowe, wyjmujemy z piekarnika, studzimy ok. 10 minut. Nastęnie, patyczkiem do szaszłyków robimy na całym cieście duuużo dziurek i w te dziurki, powoli, łyżeczką wlewamy przygotowaną masę. Ciasto powinno świetnie wchłaniać masę mleczną. Nie bójmy się, cała masa powinna zostać przyjęta przez ciasto. Ciato wkładamy na ok. 3 godziny do lodówki. Po tym czasie robimy bitą śmietanę.

Wierzch

250 ml kremówki 36% mocno schłodzonej
1 łyżeczka cukru pudru
uprażone wiórki kokosowe (na patelni)


Kremówkę ubijamy na sztywno (uważamy, aby nie zwarzyła się) z cukrem pudrem. Wykładamy na ostudzone ciasto i posypujemy ostudzonymi wiórkami.
Ciasto przechowujemy w lodówce.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation