Kuchnia
cooking - cake
Ciasto mleczne
Składniki (forma 23 cm na 33 cm):
Ciasto (wszystkie składniki w temp. pokojowej - to bardzo ważne!)
110 g masła
250 ml mleka
4 jajka
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków (w oryginalnym przepisie była 1 szklanka, jednak dla mnie to zdecydowanie za dużo)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
Mąkę, kardamon, sól, proszek wymieszać i przesiać do miski.
W małym garnuszku roztopić masło z mlekiem. Następnie odłożyć, aby mieszanka ostygła. W misce ucieramy jajka, cukier i ekstrakt na jasną, puszystą masę.
Do tak przygotowanej masy dodawać w dwóch turach na zmianę mąkę i letnie mleko z masłem, zaczynając od mąki. Ja nie mieszałam mikserem, lecz szpatułką, do połączenia składników. Mieszamy w jedną stronę. Jeśli chcemy mikserem, na najniższych obrotach i tylko chwilkę miksujemy, aby składniki się połączyły.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Do ciasta nie zaglądamy, jedynie przed końcem, aby sprawdzić czy jest upieczone.
Masa mleczna
3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
1 szklanka mleka 3,2% (można zastąpić mlekiem skondensowanym niesłodzonym)
1/2 szklanki kremówki 30%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki mieszamy. Gdy ciasto będzie gotowe, wyjmujemy z piekarnika, studzimy ok. 10 minut. Nastęnie, patyczkiem do szaszłyków robimy na całym cieście duuużo dziurek i w te dziurki, powoli, łyżeczką wlewamy przygotowaną masę. Ciasto powinno świetnie wchłaniać masę mleczną. Nie bójmy się, cała masa powinna zostać przyjęta przez ciasto. Ciato wkładamy na ok. 3 godziny do lodówki. Po tym czasie robimy bitą śmietanę.
Wierzch
250 ml kremówki 36% mocno schłodzonej
1 łyżeczka cukru pudru
uprażone wiórki kokosowe (na patelni)
Kremówkę ubijamy na sztywno (uważamy, aby nie zwarzyła się) z cukrem pudrem. Wykładamy na ostudzone ciasto i posypujemy ostudzonymi wiórkami.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
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