Kuchnia

cooking - cake

Ciasto Z Agrestem, Porzeczkami I Kruszonką

Składniki:

ciasto

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
1 kostka masła
3 żółtka
1 łyżka zimnej wody
farsz

1 kg owoców ( czarne porzeczki i agrest)
7-8 łyżek cukru
troszkę wody do podlania w trakcie gotowania

Przygotowanie:

Mąkę i cukier puder przesypujemy do większej miski i dodajemy masło. Masło łączymy z sypkimi składnikami za pomocą końcówek palców – zacieramy. Następnie dodajemy żółtka , wodę, szybciutko zagniatamy ciasto, owijamy w folię i władamy na minimum 30 minut do lodówki.
W tym czasie myjemy porzeczki i agrest, na dno garna nalewamy kilka łyże wody , dodajemy owoce i cukier i gotujemy. Owoce gotujemy do momentu aż zaczną się rozpadać , a całość zacznie przypominać dżem.
3/4 ciasta rozwałkowujemy i układamy w okrągłej formie o średnicy około 26 cm. Na cieście umieszczamy owoce, a na nich kruszymy resztę ciasta.
Ciasto pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30-40 minut, ja piekłam je 35 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation