Kuchnia

cooking - cake

Składniki:

- 250 g mąki

- 20 g drożdży świeżych

- 1 jajko

- 100 ml letniego mleka

- 30 g cukru

- 50 ml oleju

- szczypta soli

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki, odstawić w ciepłe miejsce na 15 min.

Do miski przesiać mąkę z solą, wlać rozczyn, dodać resztę cukru, jajko, olej i zagnieść. Odstawić na 30 minut do podrośnięcia, następnie ponownie wyrobić. Wyłożyć do blaszki ( 15x20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotować masę serową.



Składniki na masę serową:

- 250 g sera białego ( nie mielonego )

- 1 jajko

- 3/4 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego

- 50 g cukru

- cukier waniliowy



Dodatkowo:

- 300 g malin



Ser utrzeć z cukrami, dodać jajko i proszek budyniowy, ponownie wszystko zmiksować, do uzyskania jednolitej masy.

Masę serową wyłożyć na ciasto. Na masie poukładać maliny, posypać kruszonką. Odstawić do podrośnięcia na około 15 minut.



Składniki na kruszonkę:

- 125 g mąki

- 100 g cukru

- 75 ml oleju lub rozpuszczonego masła ( proponuję masło )

- 1/2 łyżeczki cynamonu



Piec około 40 min w 180 st. C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation