Kuchnia

Ciastka Cukierki

Babeczki z podpiekanymi bananami
Ciasto:
30 dag mąki;
15 dag cukru pudru;
20 dag masła;
3 żółtka;
2 łyżki gęstej śmietany;
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia;
szczypta soli;
tłuszcz do foremek;
suszona fasola lub groch do suchego wypieku.
Dodatkowo:
puszka słodzonego mleka skondensowanego lub gotowa masa krówkowa;
bita śmietana;
2 banany
1 łyżka masła.

Puszkę mleka skondensowanego wstawić do rondla o grubym dnie, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia.
Gotować przez około 3h na malutkim gazie, dbając o to by puszka była cały czas zanurzona w wodzie. Dokładnie wystudzić.
Mąkę przesiać, dodać posiekane schłodzone masło, cukier puder, 3 żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i sól. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Włożyć na 2 godziny do lodówki. Foremki do babeczek lub muffinek wysmarować tłuszczem, a następnie wyklejać małą ilością ciasta, gdyż w trakcie pieczenia ciasto nam lekko urośnie, wysypać suszoną fasolą lub grochem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180C do momentu, aż będą lekko rumiane. Usunąć fasolę, wystudzić.

Banany pokroić na cienkie ukośne plasterki, smażyć na maśle, do momentu aż będą lekko zrumienione.
Babeczki napełniać nadzieniem krówkowym, ułożyć na górze kilka plasterków banana, udekorować świderkiem z bitej śmietany.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation