Kuchnia

Ciastka Cukierki

SKŁADNIKI NA CIASTKA:
ILOŚĆ: ok. 2 blaszki ciasteczek
227 g serka śmietankowego np. Philadelphia
340 g masła
3 szklanki mąki tortowej
pól małego pojemniczka marmolady, dowolnej
jajko do posmarowania wierzchu
cukier kryształ do posypania stolnicy
cukier puder do oprószenia ciastek
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.
Serek miksujemy razem z masłem na gładką i puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy przez ok. 5 min. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. jedną godzinę, a najlepiej na całą noc. Po schłodzeniu ciasto przekładamy na stolnicę obsypaną obficie zwykłym cukrem kryształem, które zapobiegnie przywieraniu (mąka się w tym przypadku nie nadaje). Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy kwadraty 6×6 cm. Na środku kładziemy niecałą łyżeczkę marmolady i zlepiamy dwa przeciwległe rogi. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną wody i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15 min. do lekko złotego koloru. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation