Kuchnia

Ciastka Cukierki

Składniki:
- ½ szklanki wody (125 ml)
- 65 g. masła (prawdziwego, min. 82% tłuszczu)
- ½ szklanki mąki pszennej
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 2 jajka

Bita śmietana:
- 250 ml śmietanki min. 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- ŚmietanFix
- cukier puder do posypania
Mąkę wymieszaj z cukrem i solą.
Do garnuszka wlej wodę i wrzuć masło. Podgrzewaj aż masło się rozpuści a woda zagotuje. Zdejmij z ognia, wsyp mąkę i mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie gładka, lśniąca masa. W czasie mieszania podgrzewaj jeszcze chwilkę na malutkim ogniu.
Masę odstaw do całkowitego wystygnięcia. To bardzo ważne aby była zupełnie chłodna. Zimową porą można wystawić na balkon ;)
Mikserem ze spiralnymi końcówkami zacznij mieszać masę. Dodaj jako i miksuj, aż całkowicie połączy się z masą, następnie dodaj drugie. Miksuj kilka minut. Masa powinna być znowu lśniąca i odchodzić od brzegów garnka. Ja na koniec ucierałam jeszcze chwilę drewnianą łyżką.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i szprycą wyciśnij kształt jaki chcesz. Ciasto w trakcie pieczenia nie rozlewa się, a wiec powstałe formy powinny mieć solidną podstawę ;) Zastawiaj min. 2 cm odstępu.
Możesz też wyłożyć porcje ciasta łyżeczką.

Formę wstaw do nagrzanego do 200 ºC piekarnika (jeśli masz termoobieg to włącz go i zmniejsz temperaturę o 10 ºC). Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 170 ºC by ptysie już się nie rumieniły, a dopiekły się w środku przez kolejne 15 minut.
Po pół godzinie pieczenia wyłącz grzanie i uchyl drzwiczki piekarnika. Daj ptysiom 10 minut na „odpoczęcie” ;) Wyjmij ptysie i zostaw aby całkiem wystygły.

Do śmietanki wsyp ŚmietanFix i ubij sztywną pianę. Po odrobinie wsypuj cukier puder i ubijaj.

Zimne ptysie przekrój na pół, do środka nałóż bitej śmietany, przykryj połówkami i posyp cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation