Kuchnia

Ciastka Cukierki

Ciastka z truskawkami i bitą śmietaną |
Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 łyżka cukru
1 łyżka mleka
kilka dużych truskawek
200 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru

Wykonanie

Ciasto francuskie rozwałkowujemy bardzo cienko i wycinamy kwadraty (u mnie 15 porcji). Formujemy ciastka, ja zawijałam brzegi do środka tworząc nierówne pofalowane koła. Oczywiście możemy nadać ciastkom dowolny kształt. Przygotowane ciastka pieczemy w 200º C przez około 10 minut. Po tym czasie smarujemy ciastka mlekiem i posypujemy cukrem, pieczemy jeszcze 5 minut i studzimy.

Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Napełniamy ciastka śmietaną i dekorujemy pokrojonymi truskawkami. Ciastka z truskawkami i bitą śmietaną przechowujemy w lodówce. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation