Kuchnia

tarty

Tarta z truskawkami i morelami

Składniki:
Kruche ciasto
250 g mąki pszennej
140 g ziemnego masła
2 czubate łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 - 2 łyżki zimnej wody


Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, dodajemy cukier puder. Wszystko rozcieramy palcami, następnie dodajemy żółtko i zagniatamy. W miarę potrzeby dodajemy wodę. Ciasto zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na ok. 45 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, przekładamy do formy, robimy widelcem dziurki i wkładamy ponownie do lodówki na ok. 30 minut.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15 minut aż będzie lekko rumiana.

Nadzienie
120 ml śmietany kremówki (30%)
80 g cukru pudru
2 jajka
50 g mąki pszennej
ok. 200 g truskawek
3 - 4 morele pokrojone na mniejsze kawałeczki

Kremówkę, jajka, cukier i mąkę miksujemy, aż masa będzie jednolita.
Na podpieczony spód wykładamy owoce, zalewamy masą i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 - 40 minut, aż masa będzie ścięta i rumiana.
Po wyjęciu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation