Kuchnia

*** cupcakes

Peanut butter milkshake mini cheesecakes

Na 12 serniczków
Spód:
150 g ciasteczek zbożowych, drobno pokruszonych
60 g masła
350 g twarożku śmietankowego lub twarogu sernikowego
3/4 szklanki cukru
2 duże łyżki masła orzechowego
1/2 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12 lub 18%
2 jaja

Krem mleczno-orzechowy:
2 łyżki masła orzechowego
1/2 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
+ ew. orzeszki ziemne do dekoracji, użyłam karmelizowanych

Okruszki mieszamy ze stopionym masłem i wgniatamy w dno papilotek włożonych do formy muffinkowej – ja zawsze wsypuję do foremki łyżkę okruchów i ugniatam je stopką kieliszka. :)

Twaróg ucieramy z cukrem i masłem orzechowym. Dodajemy przesiane mleko w proszku, a następnie po jednym jajku, krótko miksując. Na koniec dodajemy jogurt lub śmietanę i miksujemy tylko do połączenia składników. Masę nakładamy do foremek. Serniczki pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 170 stopni. Na dno piekarnika możemy wstawić płaskie naczynie z gorącą wodą – będą delikatniejsze. Ja tak zrobiłam, jak zazwyczaj. Studzimy je w uchylonym piekarniku. Uwaga! Mogą nieco urosnąć i później lekko opaść – nawet przy krótkim miksowaniu masy moje tak właśnie zrobiły. Więc jeśli Wasze też nie zostaną równiutkie – nie ma co się martwić. :D

Zostaje nam krem. Masło orzechowe ucieramy z cukrem pudrem i naprzemiennie dodajemy śmietankę oraz przesiane mleko w proszku. Miksujemy około 2-3 minuty, do uzyskania gładkiego kremu. Gdyby wydawał się nam za rzadki, dodajemy trochę mleka w proszku. Krem rozsmarowujemy nożem lub szpatułką na wystudzonych serniczkach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation