Kuchnia

*** cupcakes

MUFFINY PIERNIKOWE Z POWIDŁAMI
Składnik( 6 dużych lub 12małych szt.):

250g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
100g cukru
30g ciemnego kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
1 jajko
150ml mleka
6 łyżek oleju np. rzepakowego
4 łyżki miodu
dodatkowo na nadzienie: powidła śliwkowe


Wykonanie:

do jednej miski wkładamy wszystkie suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, kakao oraz przyprawę do piernika , mieszamy i odstawiamy
w drugiej misce łączymy ze sobą jajko, mleko, olej oraz miód
do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy do połączenia się składników(gdyby ciasto było za gęste dodajcie trochę mleka)
foremki na muffinki (wyłożone papilotkami )napełniamy do połowy ciastem ,dodajemy łyżkę powideł i przykrywamy je łyżką ciasta
pieczemy 20-25 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180°C ( ja piekłam w dużych foremkach dlatego piekłam muffiny jakieś 8-10 minut dłużej).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation