Kuchnia

*** cupcakes

Cytrynowe muffinki z ananasem

Składniki muffinek (16 małych babeczek):

220 g mąki pszennej (typ 500)
50 g płatków owsianych błyskawicznych
140 g cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
--------------------------------------------------
1 duże jajko
skórka otarta z 1 cytryny
100 g jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
250 g odsączonych, drobno krojonych ananasów z puszki
80 ml soku ananasowego (z puszki)
100 ml oleju

Wierzch babeczek :

kilka łyżeczek cukru trzcinowego
kilka łyżek siekanych migdałów blanszowanych

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Suche składniki mieszamy w pierwszej misce: mąkę, cukier, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę.
Mokre składniki wlewamy/wkładamy do drugiej, większej miski: jajko, skórkę cytrynową, jogurt, sok z cytryny, ananasy, sok z ananasów, olej.
Mokre produkty mieszamy widelcem. Krótko, tylko do połączenia się składników.
Suche składniki przesypujemy do mokrych i całość mieszamy widelcem. Krótko, tylko do połączenia się składników.
Ciasto nakładamy do papilotek, do ich 3/4 wysokości.
Muffinki posypujemy cukrem trzcinowym i migdałami.
Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 27 minut w temperaturze 175 stopni. Ja piekę na grzałkach: góra + dół, bez termoobiegu.
Babeczki powinny ładnie się zarumienić. Przed wyciągnięciem z piekarnika, sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Patyczek powinien być suchy.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation