Kuchnia

*** cupcakes

BABECZKI PANETTONE
około 16 sztuk

BAKALIE
około 180 g mieszanki bakalii, ja użyłam:
40 g rodzynek
40 g suszonej żurawiny
50 g suszonych fig
50 g suszonych śliwek
4 łyżki likieru cointreau

I ETAP
130 ml letniej wody
100 g mąki pszennej (użyłam typu 550)
5 g suchych drożdży
1 łyżka cukru

II ETAP
270 g mąki pszennej
50 g drobnego cukru
1 żółtko
80 g miękkiego masła
1 łyżka ekstraktu z wanilii

jajko roztrzepane z małą ilością wody
płatki migdałowe do dekoracji

Figi i śliwki posiekać drobno, wymieszać z rodzynkami i żurawiną, po czym całość zalać likierem. Odstawić do czasu przygotowywania ciasta, co jakiś czas mieszać.
W misce umieścić letnią wodę, mąkę pszenną, drożdże oraz cukier. Wszystko razem wymieszać, przykryć folią spożywczą i umieścić w ciepłym miejscu na około 2 godziny. Po tym czasie do zaczynu z etapu pierwszego dodać składniki z etapu drugiego czyli mąkę, cukier, ekstrakt waniliowy oraz żółtko. Wyrabiać ciasto mikserem w trakcie partiami dodając bardzo miękkie masło. Gdy ciasto zrobi się gładkie i elastyczne dodać w trzech partiach do niego bakalie. Wyrobić tak aby bakalie wymieszały się dość dobrze z ciastem. Całość przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, po czym umieścić w lodówce na całą noc lub około 8 godziny. Po tym czasie miskę z ciastem wyciągnąć na blat i zostawić na około 2 godziny, aby ciasto nabrało temperatury pokojowej. Z ciasta formować kulki które następnie umieścić w formach na muffinki. Odstawić do wyrastania na około 1- 1/2 godziny. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Babeczki przed wstawieniem do piekarnika posmarować jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Piec około 20-25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation