Kuchnia

*** cupcakes

Muffinki z jabłkiem, cynamonem i kruszonką || mysweetworld


Pyszne muffinki na bazie maślanki, wypełnione obficie kosteczkami jabłkowymi, posypane hojnie chrupiącą kruszonką- dla wszystkich, którzy lubią szybkie, proste, tanie i smaczne słodkości :) Nie potrzebna jest w tym przepisie ani waga, ani mikser-zastąpią je szklanka i rózga kuchenna :) Są wilgotne, puszyste i delikatne. Nic dodać, nic ująć :) Sami się przekonajcie, jeśli najdzie Was ochota na słodki podwieczorek :)

Ps. Nie masz jeszcze formy na muffinki? Wyłóż ciasto na dużą tortownicę (wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą) i posyp kruszonką, piecz chwilę dłużej niż muffinki– otrzymasz smaczne i szybkie ciasto.





Przepis na 12 dużych muffinek:

3 kwaśne jabłka

2 szklanki mąki

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

2 łyżeczki cynamonu

2 duże jajka

1 szklanka maślanki

1/3 szklanki oleju rzepakowego

3/4 szklanki cukru

1 łyżka cukru wanilinowego

na kruszonkę:

1/4 kostki masła (50 g)

1/2 szklanki mąki

1/4 szklanki cukru

1 łyżeczka cynamonu

+ cukier puder do oprószenia



Przygotować formę na muffinki i wyłożyć ją dużymi papilotkami.*

Jabłka obrać i pokroić w kostkę.

Do miski przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, dodać cynamon i wymieszać.

W osobnym naczyniu roztrzepać jajka, dodać maślankę, cukier i cukier wanilinowy oraz olej i wymieszać całość rózgą kuchenną.

Wlać składniki płynne do suchych i mieszać, aż wszystko się połączy- krótko i energicznie.

Na koniec dodać kosteczki jabłkowe i wmieszać je w ciasto.

Piekarnik rozgrzać do 185 ºC.

Przygotować kruszonkę- podane składniki rozcierać między palcami, aż do powstania okruszków.

Rozłożyć ciasto do papilotek tak, by sięgało do 3/4 ich wysokości (najwygodniej nakłada się gałkownicą do lodów), posypać z wierzchu kruszonką.

Piec około 25-30 minut (do suchego patyczka).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation