Kuchnia

*** cupcakes

Wiosenne muffiny z ananasem i cytryną || mysweetworld

Przepis na 10 sztuk muffinek w tulipanowych papilotkach:

2 szklanki mąki

1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

¾ szklanki cukru

1 łyżeczka cukru wanilinowego

2 duże jajka

1 szklanka maślanki

1/3 szklanki oleju rzepakowego

Dodatkowo:

1 i ½ szklanki pokrojonego na kawałki ananasa z puszki

żółta skórka starta z 1 dużej cytryny

Do dekoracji:

sok 1 cytryny

1 ½ szklanki cukru pudru (lub więcej – do uzyskania gęstego białego lukru)

kolorowy maczek dekoracyjny



Przygotować formę na muffinki i wyłożyć ją tulipanowymi papilotkami.*

Ananasa dobrze odcedzić i pokroić na małe kawałki.

Do miski przesiać przez sitko mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia.

W osobnym naczyniu roztrzepać jajka, dodać kefir, olej, cukier, cukier wanilinowy i dobrze wymieszać trzepaczką.

Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem i za pomocą ostrej obieraczki (takiej jak do ziemniaków) ściąć żółtą skórkę i tak uzyskane obierki pokroić na cienkie paseczki.(Można zetrzeć również na tarce)

Wlać składniki płynne do suchych, dodać skórkę cytrynową i mieszać energicznie rózgą kuchenną(trzepaczką), aż wszystko się połączy (nie dłużej).

Piekarnik rozgrzać do 190 C..

Kosteczki ananasa osuszyć na ręcznikach papierowych, wrzucić do masy i jeszcze raz krótko zamieszać by je równomiernie rozprowadzić.Rozłożyć ciasto do papilotek- po dwie czubate łyżki do każdej. Piec około 30-35 minut, aż do odpowiedniego wyrośnięcia i zarumienienia.

Muffiny wystudzić, a w między czasie utrzeć lukier (powinien być bardzo gęsty, by pozostał biały). Wystudzone muffinki popisać lukrem i posypać kolorowym maczkiem.

* Jeżeli użyjemy tradycyjnych papilotek (potrzebne będzie ich więcej) należy nakładać mniej ciasta i piec około 20-25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation