Kuchnia

makaron

Sos pieczarkowy z kurczakiem i tagliatelle
Receptura na 2 porcje:

250 g tagliatelle ze szpinakiem
500 g mięsa z kurczaka (ja użyłam piersi bez skóry)
500 g pieczarek
2 średnie cebule
garść posiekanego świeżego koperku
kilka łyżek oliwy do smażenia
200 ml śmietany (nie kwaśnej)
sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniem producenta w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy.
Kurczaka oczyść, pokrój na kawałki, przypraw i usmaż na oliwie. Gdy się zrumieni - odcedź z tłuszczu i wyłóż na miseczkę. Patelnia z oliwą będzie jeszcze potrzebna, aby podsmażyć pozostałe składniki. Teraz cebulę posiekaj w kostkę i wrzuć na patelnię, na której wcześniej był kurczak. Pieczarki oczyść i pokrój na plasterki i dodaj do uprażonej cebuli, przypraw solą i pieprzem. Kiedy pieczarki będą podsmażone, to dodaj kawałki wcześniej usmażonego kurczaka i zalej całość śmietaną. Gdy się mieszanina zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj do momentu, aż śmietana zredukuje się nieco, a sos będzie gęsty i kremowy. Przed podaniem dopraw do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation