Kuchnia

makaron

Domowy makaron razowy
Składniki na 2-3 porcje:
60 g mąki pszennej
60 g mąki pszennej razowej
1 jajko
woda
1 łyżka oliwy
szczypta soli
Obie mąki z solą mieszamy w misce, dodajemy jajko i oliwę, wyrabiamy. Ciasto będzie zbyt suche, należy dodać tyle wody by było gładkie i jędrne. Nie powinno kleić się do ręki i powinno się dobrze wyrabiać. Wodę należy dodawać stopniowo, gdyż ilość zależy od mąki jakiej używamy.
Gotowe ciasto przykrywamy folią i odstawiamy na 20 min by odpoczęło. Przygotowujemy stolnicę, obsypujemy ją lekko mąką, bierzemy część ciasta i wałkujemy. Ciasto powinno być rozwałkowane bardzo cienko na grubość ok 1 mm. Ciasto kroimy nożem w paseczki, lub używamy maszynki do makaronu. Pozostawiamy do lekkiego obeschnięcia. Możemy też makaron dokładnie wysuszyć i przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach nawet do kilku miesięcy.
Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok 5 minut, jeśli lubicie makaron al dente to trochę krócej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation