Kuchnia

makaron

Aromatyczne pierogi z kurczakiem
Składniki:
ok. 1 szkl. mąki pełnoziarnistej
ok. 0,5 szkl. ciepłej wody
szczypta soli
ok. 200 g filetu z piersi kurczaka
1 pomidor
1/4 papryki
ząbek czosnku
przyprawa "kucharek"


Przygotowanie:
Do miseczki wsyp mąkę, dolej wodę i dosyp sól. Wszystko mieszaj ręką. Jeśli mimo mieszania, ciasto nadal jest mocno lejące, dodaj jeszcze odrobinę mąki. Mieszaj i dodaj ostrożnie, niewielkie ilości mąki do momentu aż ciasto przestanie się mocno przelewać przez palce, ale mimo wszystko pozostanie delikatne. Odstaw do lodówki na 30 minut i zabierz się za przygotowanie farszu.

Pomidora ponakłuwaj lekko w kilku miejscach i sparz. Zdejmij skórkę i wrzuć do miseczki blendera.
Mięso pokrój w mniejsze kawałki i dorzuć do blendera.
Dodaj paprykę i czosnek.
Dodaj przyprawy i miksuj wszystko razem do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto na pierogi rozwałkuj niezbyt cienko i wykrawaj przy pomocy szklanki lub foremki. Krążki wypełnij farszem i zlepiaj krawędzie.

Pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oliwy około 5 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation