Kuchnia

makaron

Ravioli ze szpinakiem
Składniki (ok. 30 sztuk)
Ciasto
300 g mąki pszennej
2 jajka
1 żółtko
szczypta soli
kilka łyżek wody
Farsz
100 g świeżego szpinaku
50 g fety
świeżo zmielony pieprz
Dodatki
3 łyżki masła
10 listków świeżej szałwii
1 białko
50 g tartego parmezanu
Wykonanie
Z mąki i jajek zagniatamy ciasto. Dodajemy wodę oraz sól. Ciasto powinno łatwo się formować, ale nie przyklejać do blatu. Odstawiamy je na kilkanaście minut do lodówki. W tym czasie umyty szpinak podgotowujemy 2-3 minuty z dodatkiem pieprzu. Dodajemy do niego ser feta i miksujemy razem, powinna powstać jednolita masa. Ciasto na ravioli dzielimy na mniejsze porcje i rozwałkowujemy w maszynce do makaronu na grubość około 1,5 mm. Powinniśmy otrzymać podłużne kawałki ciasta o szerokości około 10 cm. Białkiem smarujemy jedną warstwę ciasta, nakładamy farsz w kilkucentymetrowych odstępach i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Specjalnym nożykiem do ravioli wycinamy kwadraty. Pierożki gotujemy przez 3-4 minuty w osolonej wodzie. Podajemy z roztopionym masłem wymieszanym z szałwią i posypane startym parmezanem. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation