Kuchnia

Słodkości

Ziemniaczki
Poniżej przepis podstawowy, ale wariacji na temat ziemniaczków może być cała masa.
Część zmielonych herbatników można zastąpić mielonymi orzechami włoskimi, w środku ukryć migdała, natomiast całość obtoczyć np. w wiórkach kokosowych.

Składniki na 20 sztuk:
100 g gorzkiej czekolady
200 g herbatników, zmielonych
220 g masła
200 g cukru pudru
3 żółtka (całe jajka należy wcześniej sparzyć)
4 łyżki kakao
2 łyżki rumu
4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę.
Kolejno dodawać żółtka kontynuując ucieranie.
Przesiać kakao, dodać roztopioną czekoladę oraz rum, zmiksować do połączenia się składników.
Na koniec wsypać zmielone herbatniki oraz posiekane orzechy, wyrobić ręką na jednolitą masę.
Wstawić do lodówki na 30 minut.

Wykończenie:
30 g mielonych migdałów
2 łyżki zmielonych herbatników
kilka łyżek masy kajmakowej
połówki orzechów włoskich
Z ciasta formować kulki nieco większe niż orzechy włoskie, obtaczać w migdałach wymieszanych ze zmielonymi herbatnikami. Wierzch każdego ziemniaczka udekorować odrobiną masy kajmakowej i połówką orzecha włoskiego, Gotowe ziemniaczki przechowywać w chłodnym miejscu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation