Kuchnia

Słodkości

Składniki:

150 g masła lub margaryny
120 g cukru pudru
3 duże jajka
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna (najlepiej ekologiczna, niewoskowana)
Polewa:

¾ szklanki cukru pudru
kilka łyżeczek soku z cytryny
Cytryny umyć (wyparzyć jeśli nie są ekologiczne)

Masło zmiksować z cukrem pudrem.

Oddzielić żółtka od białek.

Mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Ciągle miksując dodać kolejno żółtka, połowę mąki oraz sok i skórkę otartą z cytryny.

Wsypać resztę mąki i ponownie wymieszać.

Białka ubić na sztywno i ostrożnie wmieszać łopatką do ciasta.

Formę do babki lub 24 cm tortownicę w kształcie pierścienia wysmarować tłuszczem i obsypać mąką.

Przelać do niej ciasto i piec w temp. 180°C przez ok. 40-50 min.

Cukier puder zmiksować z sokiem z cytryny. Sok dodawać stopniowo, do uzyskania gęstego lukru.

Przestudzoną babkę polać lukrem, ozdobić kawałkami cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation