Kuchnia

Słodkości

Semifreddo truskawkowe
Składniki, 8 porcji:

• 1 jajko
• 2 żółtka
• 100 g cukru (niepełne 1/2 szklanki)
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 1 szklanka (250 ml) śmietanki kremówki 30%
• 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych)











Przygotowanie:
Naczynie np. keksówkę lub żaroodporną formę wyłożyć przezroczystą folią spożywczą lub papierem do pieczenia.
Do miski wbić jajko, dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać. Zawiesić miskę na garnku z lekko gotującą się małą ilością wody, zmniejszyć ogień do minimum lub całkowicie wyłączyć palnik i ubijać masę przez około 7 minut na gorącej parze aż będzie bardzo puszysta, gęsta i jasna. Zdjąć miskę z garnka i ubijać dalej przez kolejne 7 minut aż masa ostygnie.
Truskawki zmiksować na mus. W czystej misce ubić śmietankę kremówkę na sztywną pianę. Dodać ją razem ze zmiksowanymi truskawkami do ubitej masy jajecznej i wszystko dokładnie wymieszać.
Masę wylać do przygotowanego naczynia i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin lub na całą noc. Można też zostawić deser w zamrażalniku na dłużej.
Po zamrożeniu deser zawinąć w reklamówkę lub szczelnie przykryć. Aby wyłożyć semifreddo na talerz można wyjąć go kilka - kilkanaście minut wcześniej z zamrażalnika, można też włożyć keksówkę na chwilę do gorącej wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation