Kuchnia
Słodkości
Receptura na ok 12 - 15 sztuk:
200 g czekolady gorzkiej
30 g masła
175 g cukru
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
30 g mąki pszennej (2 łyżki)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki espresso
Nad garnkiem z wrzątkiem ustaw miskę i rozpuść w niej czekoladę z masłem, lub w miseczce w mikrofali około 2 minuty. Wystudź do temperatury pokojowej.
Teraz ubij jajka z cukrem na gładki, jasny i gęsty krem. Dodaj ekstrakt waniliowy, rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę - wymieszaj dużą łyżką lub trzepaczką, ale nie ubijaj. Teraz dodaj mąkę wymieszaną z kawą , proszkiem do pieczenia i solą. Ponownie delikatnie ale dokładnie wymieszaj składniki. Następnie dodaj czekoladę pokruszoną na kawałki lub chocolate chips w następujących proporcjach:
80 g czekolady gorzkiej
80 g czekolady białej
Wszystko dokładnie zamieszaj, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum pół godziny. Jest to konieczne, ponieważ ciasto jest dość rzadkie jak na ciastka i trudno je formować. Po schłodzeniu znacznie łatwiej jest nadać im kształt. Poza tym ciastka są lepsze, gdy pozwolimy ciastu nieco odpocząć przed pieczeniem - może być w lodówce nawet kilka godzin.
Piekarnik nastaw na 175*C / 350*F.
Schłodzone ciasto najłatwiej nakładać za pomocą łyżki do lodów (gałkownicy) na blaszkę z papierem do pieczenia, następnie spłaszcz palcami każdą porcję ciasta tak, by zachowały kształt koła i pamiętając o odstępie pomiędzy nimi: ok 3 cm. Konieczne będzie zwilżenie palców zimną wodą. Zastosowanie łyżki do lodów ma na celu odmierzanie jednakowych ilości ciasta, tak aby wszystkie ciasteczka upiekły się równomiernie i miały podobną wielkość.
Blaszkę z ciastem wstaw do gorącego piekarnika na 10 - 12 minut (powinny lekko popękać na powierzchni). Gdy będziesz je wyjmować, to będą lekko wyrośnięte, ale chwilę później będą już zupełnie płaskie. Po upieczeniu pozostaw jeszcze przez kilka minut ciastka na blaszce, po czym przenieś je na kratkę do całkowitego wystudzenia. Delikatnie, bo są kruche.
MA==