Kuchnia

Słodkości

Granita z truskawkami i różowym winem
Na podstawie "Szef kuchni po godzinach" by Gordon Ramsay

Składniki na 4 porcje:
600 g truskawek, umytych i pozbawionych szypułek
80 g cukru drobnoziarnistego lub cukru pudru
2 łyżki wody
130 ml różowego wina
2 łyżki soku z cytryny
Truskawki pokroić na kawałki, włożyć do żaroodpornego naczynia, które z kolei umieścić nad garnkiem z gotującą się na wolnym ogniu wodą. Posłodzić, wymieszać, przykryć pokrywką i gotować na parze ok. 20 minut, aż truskawki będą bardzo miękkie i puszczą sok.

Przecedzić sok z truskawek przez drobne sitko, ostudzić. Następnie wlać różowe wino i sok z cytryny, wymieszać. Całość przelać do płytkiego pojemnika i wstawić do zamrażalnika na ok. 1,5 godziny, aby płyn częściowo zamarzł. Zamieszać granitę, przemieszczając kryształki lodu w kierunku płynnego środka. Ponownie wstawić do zamrażarnika na kilka kolejnych godzin (mni. 2h), co pewien czas mieszając widelcem. Na dno szklanek wrzucić kilka pokrojonych w ćwiartki truskawek. Nałożyć zamrożoną granitę, udekorować świeżymi listkami mięty lub czerwonej bazylii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation