Kuchnia

BABKI-MAZURKI

Świąteczny bakaliowiec
Składniki:

300 g mąki
150 g masła (temperatura pokojowa)
5 jajek
200 g cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
300 g bakalii np. orzechy, rodzynki, figi, daktyle, kandyzowana skórka z pomarańczy, suszone śliwki, jabłka
łyżeczka cynamonu
tłuszcz do wysmarowania formy

Składniki na lukier:

3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki gorącej wody
150 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Włączamy piekarnik na 180 stopni. Rodzynki zalewamy gorącą wodą, resztę bakalii kroimy. Wsypujemy przesianą mąkę do miski, i dodajemy do niej proszek do pieczenia. Mieszamy. Do drugiej miski wkładamy pokrojone na kawałki miękkie masło i ucieramy je mikserem, wsypując po łyżce cukier puder. Po 5 min, kiedy nabierze puszystości, dodajemy cukier waniliowy, jajko i nadal ucieramy. Każde następne jajko wbijamy do masy, gdy poprzednie zostanie całkowicie wchłonięte. Kiedy ciasto będzie puszyste dodajemy po łyżce mąki. Za każdym razem najpierw delikatnie mieszamy szpatułką a następnie ucieramy. Rodzynki odsączamy na sitku i wykładamy na papierowy ręcznik. Wszystkie bakalie oprószamy mąką, po to aby nie opadły na dno formy podczas pieczenia. Zostawiamy garść bakalii do ozdoby, resztę dodajemy do masy i mieszamy szpatułką. Formę tzw. keksówkę natłuszczamy i podsypujemy mąką. Wlewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 70 minut. Upieczone ciasto wyciągamy.Każde ciasto ucierane ma tendencję do wybrzuszania na środku, tak ma być. Zabieramy się za lukier. Do miski wlewamy wodę, sok z cytryny i wsypujemy cukier puder. Wszystko razem miksujemy. Lukier ma mieć gęstą konsystencje. Polewamy nim wystudzone ciasto i dekorujemy bakaliami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation