Kuchnia

BABKI-MAZURKI

Krajanka cytrynowa

Składniki:

na ciasto:

2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
torebka budyniu waniliowego (na 0,5l mleka)
4 łyżki cukru pudru
200g masła
2 żółtka
łyżka wody
masa cytrynowa:

2 soczyste cytryny (o ładnej skórce)
3/4 szklanki śmietany 18%
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
3 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
+ cukier puder do oprószenia ciasta


Wykonanie:

Do mąki dodać proszek budyniowy i cukier puder. Wszystko posiekać z zimnym, pokrojonym masłem. Na koniec dodać żółtka i wodę, wyrobić szybko ciasto. Zwinąć w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić (co najmniej 30 minut). Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, dać mu chwilę odpocząć, po czym rozwałkować na grubość około 7-8mm. Ciastem wyłożyć dno formy o średnicy 30/20cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Obciąć niepotrzebne brzegi ciasta (z czego można zrobić potem ciasteczka ;), ponakłukać i piec podpiec około 15 min. w temp. 180oC.

W między czasie parzyć cytryny, umyć dokładnie. Z obu cytryn zetrzeć skórkę i porządnie wycisnąć sok. Dodać śmietanę, jogurt, jajka, cukier puder i obie mąki, wymieszać rózgą.

Masę wylać na podpieczony spód. Piec jeszcze przez około 30-35 minut. Wyłączyć i pozostawić do wystudzenia. Oprószyć obficie cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation