Kuchnia

BABKI-MAZURKI

Mazurek żurawinowy

Składniki:

300 g mąki pszennej
200 g masła
50 g cukru
1 żółtko
2 łyżki śmietany



80 ml wody
250 g żurawiny (mrożona)
100 g malin (mrożone)
150 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

garść płatków migdałów

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy i siekamy z masłem i cukrem. Dodajemy żółtko, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto w kulę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Formę o wymiarach 21x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na wymiary nieco większe niż forma. Wykładamy tak, aby powstały ranty. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 minut.

W międzyczasie wkładamy do garnka żurawinę, maliny, cukier i wodę. Gotujemy kilka minut, aż żurawiny popękają. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną wody i wlewamy do owoców. Chwilę gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć.

Gotową masę owocową wykładamy na podpieczony spód. Piec 15 - 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation