Kuchnia

BABKI-MAZURKI

Babka z przypalonym cukrem i mlekiem kokosowym

1/2 szklanki cukru
100 ml śmietanki 30%
1,5 łyżeczki soku z cytryny
3/4 szklanki mleka kokosowego

Cukier wsyp do garnka, postaw na średnim ogniu i czekaj aż się rozpuści osiągając głęboki bursztynowy kolor. Kiedy tak się stanie zdejmij garnek z ognia, wlej śmietanę i mieszaj energiczne. Postaw garnek na ogniu i mieszaj dopóki syrop nie zyska gładkiej konsystencji. Zdejmij go z ognia, dodaj mleko kokosowe, sok z cytryny i zamieszaj. Całość płynu rozdziel na dwie części. Przygotuj ciasto właściwe:

3 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

1 łyżeczka soli

250 g miękkiego masła

2 szklanki cukru

4 jaja

1 łyżeczka esencji waniliowej

1 część kokosowego syropu karmelowego

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól zmieszaj w oddzielnym naczyniu. Masło utrzyj z cukrem do otrzymania lekkiej i puszystej masy. Nie przerywając ucierania wbij kolejno jaja. Dodaj esencję waniliową i miksuj jeszcze chwilę. Do otrzymanej masy dodawaj na przemian małymi porcjami składniki sypkie oraz syrop karmelowy nieustannie miksując. Otrzymaną masą napełnij swoją wysmarowaną masłem formę na babę do mniej więcej 3/4 wysokości. Jeżeli zostanie Ci ciasta, napełnij nim formę na muffinki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut*. Wykałaczka zanurzona w cieście powinna wyjść czysta. Upieczoną babkę lekko przestudź, a następnie wyjmij z formy.

Jeżeli masz ochotę, choć nie jest to konieczne (ale głupio by było zmarnować taki smaczny syrop) przygotuj polewę czekoladową:

pozostała część syropu karmelowego

2 łyżki masła

150 g gorzkiej czekolady

Czekoladę posiekaj w możliwie najdrobniejsze kawałki. Przesyp je do miseczki, dodaj posiekane masło i niedbale przemieszaj. Syrop wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Gorącym syropem zalej wcześniej przygotowaną czekoladę. Poczekaj ok 1 minuty, a następnie w środek miseczki włóż widelec. Drobnymi okrężnymi ruchami zacznij łączyć czekoladę z syropem. Kiedy czekolada ładnie zemulguje z syropem wstaw masę na chwilę do lodówki, aby stężała, a następnie rozsmaruj na szczycie wystudzonej babki.

To mógłby już być koniec, ale jeżeli chcesz, aby Twoja babka wyglądała naprawdę spektakularnie, przygotuj ozdobę z karmelu: do garnuszka wsyp 4 łyżki cukru i na wolnym ogniu doprowadź do jego roztopienia. Stanie się do dość szybko, więc nie odchodź od garnka. Kiedy osiągnie głęboki bursztynowy kolor wylej go szybko na papier do pieczenia i rozsmaruj na cienką warstwę. Pozostaw karmel na chwilę aby stężał, a następnie połam na małe kawałeczki, którymi udekoruj babkę.

Smacznego!

* Ja muffinki wstawiłam do piekarnika równolegle z babką. Wyjęłam je tylko nieco wcześniej, po ok. 30 minutach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation