Kuchnia

BABKI-MAZURKI

Mazurek bakaliowy

masło 250 g
żółtko 4 sztuki
cukier puder 0,75 szklanki
mąka pszenna 1,5 szklanki
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
rodzynki 0,3 szklanki
morele suszone 0,3 szklanki
śliwki kalifornijskie 0,3 szklanki
daktyle 0,3 szklanki
żurawina suszona 0,3 szklanki
orzechy włoskie 0,5 szklanki
orzechy laskowe 0,5 szklanki
skórka pomarańczowa lub cytynowa kandyzowana 1 łyżka
białko 4 sztuki
cukier puder 0,5 szklanki
mąka pszenna 3 łyżki
sól 1 szczypta

Wszystkie składniki na kruche ciasto (masło, żółtka, cukier puder, mąkę i proszek do pieczenia) posiekaj nożem a następnie wyrób szybko dłonią do momentu połączenia się wszystkich składników.Wyrobione ciasto włóż na godzinę do lodówki.


Prostokątną blaszkę wyłóż pergaminem, następnie wyłóż do niej rozwałkowane ciasto.
Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok 15 minut aż nabierze lekko złotego koloru.
Wszystkie bakalie wrzuć do jednej miseczki i posyp mąką pszenną.
Białka wlej do misy, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę, następnie pod koniec ubijania wsypuj po 1 łyżce cukier puder dalej ubijając do otrzymania sztywnej konsystencji.
Do ubitych białek wsyp przygotowane bakalie i delikatnie wymieszaj.
Przygotowaną masę wylej na lekko podpieczony spód.
Temperaturę w piekarniku zmniejsz do 160°C i włóż ciasto na ok. pół godziny.
Kiedy ciasto się zarumieni wyłącz piekarnik i pozostaw je w nim do wystudzenia.
Ciasto po wystudzeniu możesz udekorować lukrem cytrynowym lub innym ulubionym i płatkami migdałów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation