Kuchnia

Muffinki wytrawnie

Grzybowe muffiny


Muffiny z grzybami wyszły bardzo smaczne. Wilgotne, nieco zbite ciasto wypełnione usmażonymi z cebulką pieczarkami świetnie nadają się na drugie śniadanie bądź piknik. Poza tym bajecznie pachną, polecam.

Przygotowanie grzybków:

500g pieczarek
1 cebula
olej bazyliowy
sól i pieprz do smaku

Grzybki umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulkę posiekaj w drobną kosteczkę. Wlej na patelnię odrobinę oleju i lekko podgrzej, dodaj cebulę i grzybki. Smaż je od czasu do czasu mieszając. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Kiedy już cała woda odparuje zdejmij patelnię z ognia i odstaw na bok do przestudzenia zawartości.

Składniki na 12 muffinek:

300g mąki
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
200 ml mleka
100 ml oleju z dodatkiem bazylii
80g startego sera żółtego

Nagrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól i proszek, i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj przestudzone grzybki i jeszcze raz wymieszaj.
W osobnym naczyniu roztrzep jajko, dodaj mleko i olej i dobrze wymieszaj. Wlej mieszankę mokrych składników do suchych, dodaj połowę startego sera i wymieszaj. Mieszaj tylko do połączenia się składników.

Łyżką przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 ich wysokości.
Obsyp wierzch każdej babeczki pozostałym startym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20-25min. Babeczki ładnie wyrosną, ale uwaga niespecjalnie się zarumienią, w tym celu polecam pod koniec pieczenia włączyć na kilka minut termoobieg.

Smaczne zarówno na ciepło jak i po przestudzeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation