Kuchnia

Muffinki wytrawnie

Muffiny z białym serem

Składniki:

Suche:

- 2,5 szklanki mąki

- 1/4- 3/4 szklanki cukru (dałam 1/2 szklanki)

- szczypta soli

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

- ew. 1 łyżeczka cukru do pieczenia

Mokre:

- 100g rozpuszczonego masła

- szklanka mleka, kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego (jeśli jogurt jest gęsty można dodać nieco więcej)

- 2 jajka

Nadzienie serowe:

- 250g (kostka) sera białego

- cukier waniliowy do smaku

- jedno żółtko



Wykonanie:

W jednym naczyniu umieścić składniki suche, w drugim mokre. Połączyć obie zawartości misek, wymieszać szybko i niedokładnie, tylko do połączenia składników.

Utrzeć ze sobą wszystkie składniki na masę serową.

Nakładać do foremek po łyżce ciasta i po łyżce sera, wypełniając foremki do 3/4 wysokości.

Piec w temperaturze 170oC przez około 20-25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation