Kuchnia

Muffinki wytrawnie

Wytrawne muffiny dyniowe


Składniki na 12 sztuk:
125 g mąki pszennej lub orkiszowej
125 g mąki pszennej razowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu cayenne
3 gałązki świeżej szałwii
275 g puree z dyni
50 g masła, roztopionego i przestudzonego
100 g jogurtu naturalnego
2 jajka
1 łyżka ulubionej musztardy
70 g tartego sera cheddar + garść do posypania
garść pestek dyni
Piekarnik rozgrzać do 170 C (z termoobiegiem).
W dużym naczyniu dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki, dodać porwane listki szałwii.
Purep z dyni zmiksować z roztopionym i przestudzonym masłem, jogurtem, musztardą oraz jajkami.
Miksturę dodać do suchych składników i szybko wymieszać do uzyskania jednorodnej masy.
Na koniec dodać starty ser, ponownie wymieszać.

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Wgłębienia napełnić ciastem, wierzch każdej muffiny posypać odrobiną tartego cheddara oraz pestkami dyni. Piec ok. 25 minut na złotobrązowy kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation