Kuchnia

Muffinki wytrawnie

Muffiny croque-madame

Składniki
pszenny chleb tostowy
jajka
szynka
ser (użyłam płatków parmezanu)
jogurt naturalny (tak poradziła mi Pani S)
masło
sól
pieprz



Bierzemy tyle kawałków chleba tostowego i jajek, ile osób. Od chleba tostowego odkrawamy brzegi, każdy kawałek wałkujemy. Blaszkę do muffinów smarujemy masłem, do dołków wkładamy rozwałkowany chleb, w taki sposób, aby powstały zgrabne babeczki. Do środka wkładamy pokrojoną szynkę, choć nie jest to konieczne, jeśli chcemy żeby nasze śniadanie było bezmięsne, następnie jajko (jeśli jest duże, dobrze jest oddzielić najpierw żółtko od białka i najpierw włożyć samo żółtko, a następnie uzupełnić odpowiednią ilością białka). Dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego, pieprzymy, solimy. Całość posypujemy serem, ja użyłam płatków parmezanu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 8 minut w temperaturze 180 stopni, jeśli chcemy, aby żółtko pozostało płynne, jeśli nie - przedłużamy czas pieczenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation