Kuchnia

Muffinki wytrawnie

Pikantne muffinki z brokółów, kurczaka i sera

Składniki (na 8 muffinek)
• 1 średni brokuł
• ok. 200 g wędzonego filetu z kurczaka
• ok. 100 g sera o wyrazistym smaku – u mnie mieszanina parmezanu i gruyere, bo akurat takie skrawki miałam w lodówce, myślę, że dobrze się sprawdzi również ser pleśniowy albo feta
• 2 jajka
• szczypta czonsku w proszku
• duża szczypta chilli (albo trochę mniejsza, wedle upodobania )
• 2 łyżki pestek słonecznika
• 2 łyżki pestek dyni

Przygotowanie
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Kurczaka i brokuła mielimy lub miksujemy w blenderze. Ser trzemy na drobnej tarce. W misce mieszamy kurczaka, brokuła, jajka i ok. 2/3 sera. Doprawiamy do smaku czosnkiem i chilli. Dodajemy pestki z dyni i słonecznika i mieszamy. Masę wkładamy do foremek na muffinki i posypujemy każdą szczyptą pozostałego sera. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Myślę, że bardzo dobrze będzie do nich pasował smak pomidorów – w formie sałatki, salsy (na zdjęciach moja domowej roboty) czy sosu pomidorowego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation