Kuchnia

Ciasta

Ciasto grysikowe z musem truskawkowym

Składniki:
Masa grysikowa

500 ml mleka plus 100 ml
2 łyżki cukru
1 budyń czekoladowy z cukrem
90 g Nutelli
90 g kaszy manny
120 g masła

Dodatkowo

250 g herbatników


Mleko, mąkę, masło, cukier i Nutellę wkładamy do garnka i gotujemy na wolny ogniu, aż masa będzie jednolita. Następnie dodajemy budynie wymieszane w pozostałych 100 ml mleka i wlewamy do masy z Nutellą. Następnie cienkim strumieniem wsypujemy kaszę mannę i cały czas mieszamy (możemy w tym momencie spróbować, czy masa odpowiada nam pod kątem słodkości i ewentualnie dodać jeszcze troszkę cukru). Masa powinna być gęsta, troszkę bardziej niż budyń za sprawą kaszy manny.
Ciepłą masę wylewamy na herbatniki ułożone jeden przy drugim w formie wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 24 cm na 28 cm). Od razu na masę wykładamy ponownie herbatniki. Studzimy. Masa powinna całkowicie zgęstnieć.


Mus truskawkowy

500 ml musu truskawkowego
2 budynie truskawkowe
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
80 g cukru
350 ml wody plus 100 ml wody



Mus truskawkowy, cukier i 350 ml wody wlewamy do garnka i gotujemy. W 100 ml mieszamy budynie i mąkę ziemniaczaną. Gdy mus będzie się gotował powoli wlewamy wodę z budyniami i mąką i energicznie mieszamy, szczególnie po dnie. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć - powinna być bardziej gęsta niż budyń. Ja gotowałam ją ok. 7 minut cały czas mieszając, aby mocno zgęstniała.
Ciepłą masę wylewamy na herbatniki.

Masa jogurtowa

700 ml jogurtu greckiego (u mnie pół na pół jogurt grecki i naturalny)
3 łyżki cukru pudru
25 g żelatyny
70 ml wody


Jogurt grecki mieszamy w misce z cukrem pudrem. W szklance żelatynę zalewamy gorącą wodą i mieszamy, aż masa będzie jednolita i bez małych grudek.
Do jogurtu wlewamy żelatynę cienkim stumyczkiem cały czas mieszając (nie wlewamy jogurtu do żelatyny, bo powstaną grudki!).
Masę wylewamy, gdy mus truskawkowy stężeje.
Wkładamy do lodówki na całą noc do całkowitego zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation