Kuchnia

Ciasta

Śmietanowiec z galaretkami

Składniki:

biszkopt z 3 jajek
700 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
6 łyżeczek żelatyny
4 różnokolorowe galaretki (u mnie galaretki Winiary: niebieska curacao, żółta pina colada, zielona mojito, różowa pink margarita - każda rozpuszczona w 1 i 1/3 szkl. gorącej wody)



Ostudzony biszkopt przekrawam na pół.
Każdą galaretkę rozpuszczam osobno w miseczce w 1 i 1/3 szklanki gorącej wody, odstawiam do całkowitego stężenia. Zastygniętą galaretkę kroję nożem w kostkę.
Schłodzoną śmietanę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno. Na koniec łączę śmietanę z rozpuszczoną żelatyną, mieszam dokładnie.
Do tortownicy, w której piekł się biszkopt wkładam połowę biszkoptu. Zapinam obręcz.
Odkładam 4-5 łyżek bitej śmietany do dekoracji wierzchu, a resztę łączę z kolorowymi kostkami galaretek, mieszam i wykładam na biszkopt. Masę wyrównuję łyżką i przykrywam pozostałą częścią biszkoptu, dociskając lekko. Wstawiam ciasto do lodówki na 1- 2 godziny aż całość stężeje. Zdejmuję obręcz, a ciasto przekładam ostrożnie na paterę.
Wierzch i boki ciasta smaruję pozostałą śmietaną, za pomocą rękawa cukierniczego robię dekoracje. Ozdabiam wierzch kostkami galaretek. Wstawiam ciasto do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation