Kuchnia

Ciasta

Pavlova z truskawkami
[beza pieczona na dużej blasze z piekarnika]

Składniki:

Beza:

6 białek
300 g miękkiego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
łyżeczka białego octu winnego

Dodatkowo:

400 ml słodkiej śmietanki
2 szklanki truskawek, umytych, bez szypułek i przekrojonych na połówki


Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, po jednej łyżce, dodawać cukier (ciągle ubijając). Na koniec dodać mąkę i ocet. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, formować z masy nieduży okrąg (ok. 22 cm), lekko spłaszczając wierzch.
Przez pierwsze 5 minut piec w 180 st. C (bez termoobiegu), następnie zmniejszyć temp. do 150 st. C i piec jeszcze ok. 1 godzinę i 15 minut. Następnie suszyć bezę ok. 30 minut w uchylonym piekarniku.

Ułożyć bezę na paterze do góry nogami. Ubić śmietankę (bez cukru!), po czym wyłożyć ją na bezę. Zostawić ciasto na jakieś 30 minut (co nie jest konieczne, ale wskazane), następnie udekorować truskawkami. Wstawić do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation