Kuchnia

Ciasta

Tort z borówkami i pysznym kremem budyniowym z mascarpone
Składniki biszkopt:


5 dużych jaj
3/4 szklanki drobnego cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao

Mąkę oraz kakao przesiać. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować. Białka oddzielić od żółtek i ubijać, warto dodać szczyptę soli aby ułatwić sobie tę czynność. Pod koniec ubijania wsypywać cukier, dalej miksować. Następnie dodawać po kolei żółtka ciągle miksując. Do powstałej masy stopniowo dodawać mąkę z kakao, wymieszać bardzo ostrożnie aby masa nie opadła szpatułką bądź łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Piec ok. 40 minut do tzw. "suchego patyczka". Wystudzić. Po wystudzeniu biszkopt oddzielić nożem od ścianek tortownicy. Przekroić na pół.

Nasączyć ponczem:

100 ml czerwonego półwytrawnego argentyńskiego wina celebro
100 ml przegotowanej wody
3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny

Składniki krem:

300 ml mleka
150 g masła
250 g serka mascarpone
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
4 czubate łyżki cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

2,5 szklanki borówek
70 g czekolady mlecznej lub ciemnej do ozdobienia boków tortu

Masło i serek powinny być w temperaturze pokojowej. Na 300 ml mleka ugotować budyń, wystudzić. Masło zmiksować z cukrem pudrem na jednolitą masę, dodać serek i również dokładnie zmiksować. Dodać łyżkę ekstraktu z wanilii.

Na pierwszą część nasączonego biszkoptu wyłożyć 2/3 kremu. Na kremie ułożyć połowę borówek, położyć drugą część biszkoptu. Wierzch i boki tortu posmarować kremem, górę ozdobić pozostałymi borówkami. Czekoladę zetrzeć na tarce i pokryć nią boki tortu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation