Kuchnia

Ciasta

Ciasto czekoladowo bananowe
Składniki (po mojej modyfikacji)

Połowa tabliczki gorzkiej czekolady 70% – rozpuściłam w kąpieli wodnej

4 małe, brązowe banany

1/3 szklanki oleju winogronowego

1/2 szklanki cukru + 1 łyżka

szczypta soli

niecała szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej

ok 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa na górę: 1 i 1/2 banana, 2-3 łyżki oleju, ok. 1 i 1/2 łyżki stołowej mąki ziemniaczanej

Porcja: okrągła blacha

Przygotowanie:

Blenderem, w misce zmiksowałam banany, cukier oraz olej. Dodałam rozpuszczoną czekoladę i całość wymieszałam przy pomocy łyżki. Na końcu dodałam proszę, w którym był proszek, do pieczenia, szczypta soli o 1/4 łyżeczki kardamonu. Masę przełożyłam do foremki a na wierzch wylałamzmiksowaną masę z banana, oleju i mąki ziemniaczanej.

Piekłam w piekarniku około 60 minut, w temperaturze 145 stopni Celcjusza.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation