Kuchnia

Ciasta

Wegańskie ciasto czekoladowo-bananowe
Składniki:

Ciasto:
2 banany
1/2 szklanki oleju
2/3 szklanki mleka roślinnego
1/2 szklanki cukru
1 i 3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Kruszonka:
2 łyżki mąki
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka margaryny roślinnej
2 łyżki cukru

Polewa:
2 łyżki margaryny roślinnej
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody

Wykonanie:
Banany rozgniatamy przy pomocy widelca, dodajemy do nich mleko, olej i mieszamy. Następnie łączymy razem wszystkie suche składniki i dodajemy do mokrych. Wszystko mieszamy przy pomocy łyżki aż ciasto stanie się jednolite. Przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówki.
Składniki na kruszonkę mieszamy najlepiej przy pomocy palców i posypujemy nią ciasto.
Pieczemy przez 30-40 min w 180 st C.

W garnuszki rozpuszczamy masło, następnie dodajemy cukier, masło i wodę. Mieszając czekamy, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Chwilkę studzimy i wylewamy na ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation