Kuchnia

Dukan

Curry z kurczakiem, kalafiorem i dynią


Składniki

600 g fileta z kurczaka
pół kalafiora
600 g dyni
400 g mleczka kokosowego
3 łyżki oleju
1 łyżeczka curry i garam masali
po pół łyżeczki kminu rzymskiego, ziaren kolendry i pieprzu cayenne
świeżo zmielony pieprz
sól

Wykonanie

Fileta z kurczaka oczyszczamy i kroimy w dosyć duże kawałki. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy fileta. W osobnej patelni przygotujemy przyprawy. Rozgrzewamy ją, następnie wsypujemy kolendrę, kmin, garam masalę i pieprz cayenne, podsmażamy przez chwilę, aby wydobyć aromat, następnie przesypujemy przyprawy do moździerza i ucieramy. Do tej samej patelni, na której prażyły się przyprawy, dolewamy łyżkę oleju i smażymy przez około 10 minut pokrojoną w kostkę dynię. Kalafior gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut. Do kurczaka dosypujemy przyprawy, dodajemy mleczko kokosowe, podsmażoną dynię oraz kalafior i gotujemy na małym ogniu przez kilkanaście minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Danie podajemy gorące.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation